среда, 26. октобар 2016.

Water parts in the garden - vodene površine u vrtu

Voda u životu čovjeka ima veliki značaj a zauzima značajno mjesto pri formiranju kompozicije vrta. Ona oplemenjuje svaki prostor, dajući mu vedrinu i živost svojim prelivanjem i prskanjem.Takođe, jezerca u vrtu daju smirenost vrtu koja nam je potrebna. 
Možemo reći da voda u vrtu može biti: 
  • statičnog izgleda (jezerca, bazeni),
  • dinamičnog izgleda (fontane, potočići).

Voda ima dominantan izgled u vrtu, stoga ako se nalazi baš u vašem vrtu, sve ostale komponente trebale bi se potčiniti ovom dijelu. Ona treba da bude u centru kompozicije a sve ostale bi trebale da čine pozadine. Vrt možemo još urediti česmama iz kojih curi mlaz vode, fontanama i dr. 

Neke od ideja pri izradi vodenih površina: podizanje manjeg jezerca koje služi za sadnju barskih biljaka (ovdje je dominannu ulogu imaju i voda i zelena vegetacija), vodoskok (može se postaviti blizu terase (da bi se mogao čuti šum vode, što znatno doprinosi relaksaciji), različiti oblici i veličine fontana koje takođe djeluju opuštajuće a i dekorativno u isto vrijeme, česme (koje imaju i funkcionlnu svrhu), bazeni, npr. dva manja na dva različita nivoa, pa bi se akcenat uređenja dao na momentu prelivanja vode iz jednog u drugi. 
Vodopadi i vještačka jezerca se rade od vodonepropusnog materijala, da bi gubitke vode sveli na minimum. Beton je jedan od materijala za izradu, ali se koristi i PVC folija. 
Ako pravimo betonski bazen, po ivicama se može poređati kamen kao dekoracija te zasaditi razno cvijeće i vodene biljke. 

Jezerce sa biljkama u vrtu
Jezerce u vrtu



Neki od primjeraka cvijeća za vaš vrt. 
Nymphaea alba - lotus
Nelumbo nucifera - indijski lotus
Water Lilies - vodeni ljiljan
 Ceratophyllim submersum - mekana vošćika
Liverworts


Typhia latifolia- rogoz

U visoke vodene biljke spadaju: rogoz, jedna od najljepših vodenih biljaka. Njegov savršen izgled pristajao bi svakom vrtu. Još neke vrste koje su pogodne za sadnju u vodi i oko vode su: vodeni zumbul, ciperus, dragušac, lamium (kopriva), vodena kala, cabomba, pampas trava itd. 

Нема коментара:

Постави коментар