среда, 26. октобар 2016.

Other element*s in the garden - ostali elementu u vrtu

Skulpture

Skulpture u vrtu trebaju da budu uočljive, atraktivne i da se uklapaju u stil vrta. One mogu a i ne moraju da dominiraju u vrtu. Treba ih staviti tako da su vidljive iz svih uglova vrta. Treba izbjegavati postavljanje skulpture u centru vrta sem u onim u geometrijskom obliku. Skulptura u vrtu pripada visokoj arhitekturi tako da je potrebno postavljati više figure, male su neuočljive i samo vizuelno smanjuju prostor. Skulptura se može postaviti u bilo koju zonu vrta - predvrt, zona za odmor ili u neke uglove vrta. 
Sem skulptura, vrt možemo ukrasiti žardinjerama, raznim vazama od kamena ili terakote idr. Materijali od kojih skulpture mogu biti napravljenu su različiti, na primjer od betona, kamena, drveta, stakla idr. 

Betonska skulptura u vrtu
Geometrijski stil vrta - skulptura u sredini
Betonska skulptura u vrtu



Vrtni namještaj 

Vrtni namještaj predstavlja jednu od posljednjih faza uređenja prostora. Pod tim se podrazumijevaju razni oblici stolova i stolica, ležaljki, klupa i suncobrana. On mora biti odgovarajući i u skladu sa kućom i stilom. Treba bojom i materijalom da odgovara okruženju a u isto vrijeme da bude udoban. Može da bude od različitih materijala. Namještaj u vrtu može da bude smješten tokom čitave godine ili u određenom godišnjem dobu. Čvrsti materijali bakar, čelik, beton, cigla, mogu da budu u vrtu tokom zime a drvo, plastika i ostali materijali ne mogu. Postoji mogućnost ugradnje namještaja u vrtu npr. od kamena, koji je fiksan. Ovaj namještaj se još radi zbog nedostatka prostora u vrtu. 

Namještaj od drveta je pogodan i može se prilagoditi raznim stilovima. Drvo se odlično uklapa u neformalni izgled vrta dok oni od metala i plastike izgledaju bolje u urbanom okruženju. 

Vrtni namještaj od drveta
Kombinovni stil - kamen i drvo 
Ugradbeni kameni vrtni namještaj 

Žardinjere

Žardinjere u vrtu imaju više funkcija. Mogu da služe za sadnju dekorativnog bilja te da riješe problem ograđivanja terase, regulisanja manjih visinskih razlika, mogu da budu ukras završnici zida. Materijali od kojih se izrađuju su: beton, opeka, drvo, kamen. 

Betonske žardinjere sa zelenom vegetacijom u vrtu
Žardinjera kao ukras završnici zida


Još jedan način uređenja vrta su velike saksije i posude. Posude trebaju da budu u skladu sa vrtom kao i materijali od kojih su izrađeni. To su obično isti materijali kao za izradu žardinjera. 

Ukrasne saksije u vrtu

Još jedan od elemenata u vrtu su i otvorena ognjišta koja imaju dvije funkcije, dekorativnu i za pravljenje roštilja. Mogu se postavljati samostalno ili uz zid, blizu mjesta gdje je stacioniran vrtni namještaj. Mogu da budu izrađena od kamena, betona, cigle - od čvrstih materijala jer budu u vrtu tokom čitave godine. 

Kameno ognjište u vrtu
Ozidano kameno nisko ognjište u vrtu

Osvjetljenje u vrtu

Osvjetljenje u vrtu sve više dobija na značaju. Ono nam omogućava da noću  uživamo u vrtu. Takođe, nam omogućava sasvim drugačije vizuelne kvalitete i potpuno drugačiji doživljaj u vrtu nego danju. Omogućava nam praktičnu funkciju a i onu romantičnu. Svjetiljke imaju ulogu ukrasa pa je bitno postaviti ih na odgovarajuća mjesta. Možemo da osvjetlimo čitav prostor ili staze, terasu, vodene površine, žardinjere i stepenice. Takođe, možemo osvijetliti krošnje drveća. 

Osvjetljenje drveta 
Osvjetljenje vrta
Osvjetljenje jezerca sa fontanom
Osvjetljenje vrta 


Osvjetljenje stepenica

Нема коментара:

Постави коментар