среда, 26. октобар 2016.

Arhitektonski elementi vrta

Svaki vrt bi trebao biti sačinjen od vrtno-arhitektonskih elemenata čiju osnovu čine razne vrste građevinskog materijala, vrtni elementi, mobilijar i biljne vrste. Jedan vrt čine vegetacijski i arhitektonski dio i ta dva strukturna elementa čine vrt. Bez obzira na kojem je dijelu fokus, da li na arhitektonskom ili vegetacijskom, vrt treba da bude integrisan u jednu cjelinu  da zrači harmonijom. Arhitektonski dio vrta predstavljaju staze, stepeništa,dekorativni zidovi, platoi, terase,ograde, kapije, pergole, pregrade, vodene površine, vrtno osvjetljenje, vrtni namještaj i ostali sitni detalji u vrtu. Vegetacijski dio čine biljke i dendrološke forme zasađene u vrtu. 

Terasa 

Terase služe za odmor stanara. Na terasi su postavljeni vrtni namještaji za odmaranje i relaksaiju i taj dio obično služi kao produžetak dnevnom boravku. Terasa stoji uz kuću, u arhitektonskom smislu, mora da bude usklađena kući (misli se na boje, materijale). Oblik terase zavisi od nagiba terena, veličine vrta. Između terase i vrta ne bi trebalo praviti veliku visinsku razliku iz praktičnih razloga. Terasa bi trebala da bude otvorena, prozračna sa pogledom okrenutim ka vrtu. Najpovoljnija orjentacija terase je okrenutost iste ka jugu i istoku. Uz terase se obično sade cvjetnjaci, nisko dekorativno šiblje (ne čitavom dužinom), zatim se mogu nadovezivati pergole, jezerca.... 

Na slikama 1. 2. 3. biće pokazani neki od načina uređenja terasa sa ostalim dekorativnim elementima

1. Terasa uz kuću sa vrtnim elementima


2. Terasa sa jezercem i cvjetnom dekoracijom


3. Terasa sa vrtnim elementima i niskim žbunstim formama

Dekorativni zidovi

Dekorativni zidovi imaju množtvo prednosti nad živim ogradama. Neki od njih su: što zauzimaju uži prostor, zatvaraju i ograničavaju prostor, smanjuje uticaje vjetra, daju zasjenu te imaju estetsku funkciju. Takođe, možemo graditi zidove sa otvorima koji daju otvorenost vrtu. Imamo pregradne i potporne zidove. Potporne zidove praktikujemo kada trebamo da prevaziđemo neku visinsku razliku na manjem prostoru. On pored svoje funkcije može da bude ukrasni element  vrtu.

Ukrasni zid - penjačice


Potporni ukrasni zid 

Zidove možemo praviti i od kamena tzv. suvozidovi koji imaju rustičan (star) izgled. Oko njih se mogu saditi biljke. Oni spadaju u grupaciju najdekorativnijih zidova. Malter i cement ne služe kao vezivni materijal već se oni slažu jedan na drugi, u nagibu od 10% s tim da veličina kamena od podnožja ka vrhu opada, zbog stabilnosti. Pukotine suvozida su ispunjene zemljom što stvara pogodnu sredinu za rast zelene vegetcije što zid čini veoma dekorativnim. Biljke i zemlja čine vezivni materijal kamena. 


Rustiklni kameni ukrasni zid sa kombinacijom niskih žbunastih formi i cvjetnih elemenata


Spoljnji zidovi ne moraju biti dekorisani vegetacijom (puzacicama) već mogu da budu dekorisani kao i unutrašnji zidovi nekih kuća. Mogu da budu slikani muralima, da se postave pločice na njih, ogledala (dobija se vizuelno veći vrt, mogu se okačiti police sa cvijećem. 
U nekim slčajevima zelena vegetacija se postavlja ne samo iz dekorativnih razloga već i zbog prikrivanja nedostataka zida, maskiranja postojećih neuglednosti. Za to najbolje služe puzavice. Penjacica Pertchencissus spp. može razoriti fasadu tako da moramo obratiti pažnju koje penjačice zasaditi. 

Нема коментара:

Постави коментар