среда, 26. октобар 2016.

Osnovni principi uređenja vrta

U težnji da se stvori jedan prijatan ambijen za boravak jedne porodice, u kome ona treba da uživa, potrebno je vrt prilagoditi funkcionalnom i racionalnom korišćenju. Takođe, još jedna bitna stavka a to je postizanje estetike vrta. 

Prvenstveno vrt treba prilagoditi potrebama članova porodice. Izgled i kompozicija vrta zavisi od raznih faktora:
  • veličine porodice,
  • materijalnih mogućnosti,
  • njihovih profesija,
  • hobija,
  • niza tehničkih elemenata koji se odnose na položaj i veličinu parcele, objekta, te područja gdje se oni nalaze. 
Ako su u vrtu postojale već prethodne forme, npr. drveća, onda bismo kompoziciju vrta trebali prilagoditi postojećem stanju. . Ako u vrtu postoji kameniti dio, to odlično može da posluži za formiranje alpinuma. Sve potrebne forme u vrtu možemo iskoristiti za uređenje tog prostora dopunom određenih kompozicija. 

Alpinum u vrtu


Pošto se vrt planira kao element šireg pejzaža, ne bi se trebala zanemariti šira perspektiva a to se odnosi na pogled na okolinu: dolinu, šumu, vodene tokove. 

Pri praćenju kompozicije vrta moramo obratiti pažnju na materijale koje ćemo koristiti. Upotrebom lokalne vrste kamena, cigle i drugih materijala za dvorište i stepenice, doprinjećemo uklapanju vrta sa okolinom ako nam je kuća i okućnica rađena sličnim materijalima. To su ujedno najjeftiniji materijali. Miješanjem većeg broja materijala kao i miješanjem stilova gubi se sklad i jasnoća kompozicije vrta. Pod skladnim vrtom se takođe podrazumjeva usklađene forme i proporcije, određene skupine materijala (ne miješati njih mnogo), da ne bismo vizuelno dobili pretrpan prostor. Važno je spomenuti da vrt predstavlja dopunu kuće, stoga je jako bitno uspostaviti vezu između kuće i vrta. Povezivnje eksterijera sa enterijerom možemo uspostaviti upotrebom istih materijala, boja koje se nalaze na otvorenoj terasi. Tim se postiže sklad i nepostojanje nekih većih oscilacija pri komponovanju materijala, te poštovanje određenog stila i forme koju smo odredili za svoj vrt. 

Oblik i veličina parcele

Pri uređenju vrta jako je bitno obratiti pažnju na izgled parcele što. Obično se na ravnim terenima formiraju pravilne parcele dok na nagnutim terenima formiraju nepravilni oblici. Idealan oblik parcele je sa odnosom strana 2:3 pri čemu duža strana treba da zauzima pravac sjever-jug. Pri komponovanju vrta on treba da bude izdjeljen na manje prostore različitog sadržaja dok će prostori sa oštrim uglovima biti popunjeni dendrološkim formama (drvećem). Obično se sa poprečne strane parcele vrta postavljaju dječija igrališta, pergole, bazeni, jezerca a drvećem oivičujemo vrt. Vrt treba da čini travnjak, što više to bolje ako je u mogućnosti, ispresjecan stazama. Oko staza se obično sade razne vrste cvijeća a takođe i po stranama vrta prateći razlike u visini. Prvo od najviših po konturama vrta kao što su drveće, zatim žbunje pa ukrasno cvijeće. 


Zoniranje vrtnog prostora 

Da vrt ne bi izgledao samo lijepo on bi trebao da bude funkcionalan. Unutar vrta treba da bude raspored po zonama: predvt, prostor za djecu, prostor za dendrološke forme, cvijeće i ekonomski dio. Predvrt obično predstavlja dio ispred kuće koji bi trebao biti isključivo dekorativan sa otvorenim dijelom ka ulici. Izbor biljnog materijala za predvrt obično se uzimaju dekorativne dendrološke forme,ukrasno grmlje i cvijeće. Na slici je prikazan jedan primjer uređenja predvrta. 

Uređenje prostora ispred kuće ukrasnim biljkama


Uređenje predvrta visokim dendrološkim formama može da ima za cilj da sakrije neuglednu fasadu ili neke nedostatke na fasadi kuće, zatim gušćim masovnim drvećem možemo da smanjimo uticaj buke, zelena struktura u velikoj količini apsorbuje čađ, prašinu, ugljendioksid i druge štetne materije. Da bi efekat bio veći mogu se koristiti sljedeće vrste: lipa, jasen, mleč a da bi efekat bio aktivan tokom čitave godine preporučuje se sadnja određeih vrsta četinara: omorika, kedar itd. Takođe, zaštitni efekat se može postići ako do ulice zasadimo određene vrste zimzelenog žbunja koje popunjavaju prizemne dijelove predvrta. 

Dobro zaštićen vrt od buke i zagađenja


Prilaz garaži bi trebao da bude širok 3 m. Ne mora da bude od betona, u novije vrijeme rade se trake od betonskih ili kamenih ploča. 
Prostor namijenjen odmoru locira se iza kuće jer je to prostor koji je manje izložen javnosti i zagađenjima. Prostor namijenjen starijim osobama treba da bude odvojen od dječijih igrališta. To je prostor uz kuću ili je smješten duboko u vrtu - izolovaniji od ostalih zona. Takođe, u vrtu može biti izgrađen bazen i zona za hobi npr. kavezi za ptice i gajenje drugih životinja. 
Prostor  za dječija igrališta mora da bude u zoni koja je najosunčanija sa svim elementima za igru i pijeskom. 
Ako želimo da imamo povrtnjak u vrtu onda bi on trebao da bude u najzaklonjenijem dijelu vrta, na sunčanoj strani i dalje od mjesta za odmor. Njega od ostalog prostora možemo npr. odvojiti  živicom ili cvjetnim bordurama od višegodišnjeg cvijća.  

Dio vrta za odmor



Vrt sa više zona za odmor 


Zona za djecu koja je izolovana




Povrtnjak - leje

Нема коментара:

Постави коментар