среда, 26. октобар 2016.

Arhitektonski elementi vrta - pergole, paviljoni i pregrade

Pergole 

Ovi vrtni elementi potiču još iz doba romantizma. U savremenim vrtovima se nije izgubio taj izgled u potpunosti s tim da se u modernom vremenu pergole smatraju praktičnim. Šta je pergola? Pergola je konstrukcija u vrtu, koja podsjeća na prostoriju čija je osnovna funkcija da pravi prirodnu zasjenu. Kada kažem prirodna to znači da je konstrukcija obrasla zelenom vegetacijom (penjačicama i puzavicama i naravno poznatom biljkom od davnina a to je vinova loza (Vitis Vinifera). Najvažnije je da izgled pergole odgovara izgledu vrta. Materijal pergole biramo po uzoru od kojeg je kuća napravljena. Pergola je izražajan element vertikalne strukture koji raščlanjuje prostor. Taj prostor čovjeku služi za odmor.

Pergole se mogu podjeliti na dva osnovna tipa: 
  • duge i uske - poput hodnika,
  • oni koji služe da istaknu određenu vizuru - tada se nalaze nad stazom. 
Tip pergole koji se najčešće koristi je onaj koji se jednim dijelom oslanja na kuću a drugim dijelom na sopstvenu konstrukciju. Pergole mogu da budu izgrađene od drveta ali i od metalnih konstrukcija. Ja bih prije izabrala drvenu konstrukciju jer se ona bolje slaže sa biljkama te cijela konstrukcija zadržava prirodan izgled. 
Pergola može biti izgrđena i od kamena, zatim kombincijom materijala, npr. betonski stubovi a drvena gornja konstrukcija. To sve zavisi od izgleda kuće te želje onih koji posjeduju vrt. Dužina pergole ne bi trebala biti manja od 3m a visina obično dolazi do 2.2-2.8m. 

Betonska pergola sa zelenom vegetacijom
Drvena pergola van sklopa kuće
Metalna pergola sa zelenom vegetacijom


Paviljoni 

Za razliku od pergola koji predstavljaju produžetak kući paviljoni se postavljaju zasebno u vrtu. Takođe, služe za odmor i prijatno druženje sa prijateljima. Mogu biti izgrađeni od različitog materijala, otvorenog ili zatvorenog tipa, sa zelenilom ili bez njega. Glavna razlika paviljona u odnosu na pergolu je ta što su paviljoni potpuno nadkriveni tako da možemo sjediti u njima i za vrijeme kiše. 

Paviljon - metalna konstrukcija

Paviljon - drvena konstrukcija

Paviljon kružnog oblika - metalna konstrukcija

Pregrade

Pregrade ili zakloni imaju funkciju obezbjeđivanja intimnosti u vtru. Takođe, može da spriječe dejstvo vjetra. Jako lijepo izgledaju i u kombinaciji sa zelenom vegetacijum, djeluju veoma dekorativno u vrtu. Najčešći materijali od kojih se izrađuju pregrade su : drvo, panel ploče, bambus idr. Pregrade od zelene vegetacije najčešće se kombinuju sa ružama a mogu i sa ostalim penjačicama i puzavicama. Takođe, izgled pregrade možemo upotpuniti sa niskim žbunjem i perenama (u nekim od narednih postova pričaćemo o zelenoj vegetacija, vrstama cvijeća i grmlja pogodnih za vrt). Visina pregrade je proizvoljna. 

Drvena pregrada sa zelenom vegetacijom


Pregrada u vrtu sa zelenom vegetacijom 

Нема коментара:

Постави коментар