среда, 26. октобар 2016.

Elementi niskogradnje u vrtu

Kada kažemo elementi niskogradnje, pod tim podrazumjevamo staze i platoe i vodene površine u vrtu. Staza čini sastavni dio nekog vrta dok se vodena površina može a i ne mora nalaziti u vrtu. To sve zavisi od želja i mogućnosti osoba koje žele vrt. 

Staze i platoi

Da se ne bi pravile nepotrebne staze u vrtu te samim tim nepotrebna oštećenja (pogotovo kad je kiša), pristupa se izgradnji staza i platoa. Uz pomoć njih, objedinjujemo prostor u jednu cjelinu, koji se može koristiti bez obzira na vremenske uslove. Stazama se spajaju različite tačke u vrtu i kreiraju pokreti i putanje u vrtu. Staza kojom se prilazi kući treba da bude širine do 150cm, taman da se dvie osobe mogu mimoići, dok staze iza vrta, koje se ne upotrebljavaju bas često, možemo raditi 50-60cm širine. Stazama povezujemo različite zone u vrtu (o zonama smo pričali u nekim od mojih prethodih postova), i one mogu biti krivudave i pravolinijskog oblika. Krivudave staze izgledaju prirodnije u odnosu na pravolinijske. Materijali od kojih se izrađuju staze su: beton, kamene ili betonske ploče, opeka, drvo, kombinacija pomenutih materijala. Uvijek jedna vrsta materijala treba da dominira što znači da ako se na fasadi kuće pojavljuje opeka, bilo bi poželjno da i staze budu izrađene od opeke.
Kamene ploče imaju veliku primjenu u vrtovima. Postoji veliki izbor vrste kamena od kojeg se rade kamene ploče u vrtu: pješcar (roze i siv), granit (siv, zelenkast) idr. Najbolje je upotrijebiti prirodno lomljene hrapave ploče sa neravnom gornjom površinom, kako pri vlažnom vremenu ne bi došlo do klizanja.

Staza od prirodno lomljenog kamena
Staza od betonskih ploča


Staze ne moramo raditi samo od jednog materijala već možemo praviti kumbinaciju npr. kamene ploče i šljunak. Šljunak ima višestruku ulogu u ovom slučaju a to je da predstavlja dobru podlogu za rast nekih biljaka: dekorativnih trava, niskog žbunja, perena i lukovica. Takođe, da bi se umekšao izgled staze, pogotovo onih od betona, sadimo biljke po ivici staze (može i sa obe strane staze). To možemo raditi vrstama Thimus sp., Alissum dp., Iberis sp. idr.


Thimus sp. 
Alyssum sp.  
Iberis sp.

Još neki od primjera uređenja vrta npr. kombinacijom cigle i šljunka, koje vrtu daju rustikalan izgled. 

Kombinacija opeke i šljunka
Staza od opeke oivičena ukrasnim biljem

Platoi  

Osim staza, vrt možemo urediti drvenim podlogama, platoima, koji jako lijepo izgledaju u vrtu te mu daju posebnu notu topline. To je najlakši način za prevazilaženje denivelacije terena, bez ravnanja zemljišta, a ni oticanje vode nije problem jer se sliva kroz otvore. Mane su mu što je skup te se mora redovno održavati jer je drvo podložno propadanju. Da bi smanjili stepen propadanja, pod mora biti odignut od zemlje da bi vazduh mogao da struji. Dovoljno ga je postaviti na visinu od 5 cm.

Uputa za izgradnju drvenih platoa: 
Daske se postavljaju na drvene ramove 5x5cm a one se polažu na sloj pijeska, koji je nešto krupnije granulacije od onog za uređenje vrta. Iznad pijeska se postavi polietilenska folija koja služi da zaštiti drvo od vlage, sa donje strane i spriječi rast korova.

Plato od drvenih talpi
Drveni plato u kombinaciji sa biljem (ruzmarinom)

Нема коментара:

Постави коментар