среда, 26. октобар 2016.

Vrtovi najstarijih civilizacija - Kineski i japanski vrtovi

Nešto drugačiji vrtovi od prethodno prikazanih jesu kineski i japanski vrtovi. Oni se znatno razlikuju kako po svom arhitektonskom obliku tako i u obliku samog vrta, dendrološkoj formi i izboru biljaka za vrt. 

1.1. Kineski vrtovi

Vještina kreiranja vrtova datira od 2600 godine p.n.e. Kineska vrtna umjetnost je sadržavala specifične karakteristike, vrtovi su bili različitih oblika (nisu bili pravolinijski kao evopski), ispunjen i različitim objektima, ispresjecani vijugavim stazama i ispunjeni mnoštvom ljekovitog bilja i cvjetnih vrta karakteristične za jezera. Od evropskih su se razlikovali po komoziciji koja prikazuje raskošne pagode i vodene površine sa ostrvom kao reperom. Vrt je služio za meditaciju i razmišljanje. U vrtovima manjih dimenzija njegovalo se patuljasto drveće. 

Kineski vrt

1.2. Japanski vrtovi 

Japanski vrt se razvijao pod uticajem kineske vrtne umjetnosti sa određenim različitostima. Oni su sačinjavali neobično kamenje, vodu i drvo. Japanski vrt nema neku dominantnu tačku u sebi, sve je prostornog karaktera ispunjeno cvijećem i drvećem, kamenom i vodom. U ovim vrtovima dosta dominiraju drveće i cvijeće crvene boje. 

Japanski vrt

Нема коментара:

Постави коментар