среда, 26. октобар 2016.

Srednjovjekovni vrtovi

Poslije propasti rimskog carstva mnoge vrijednosti davnih civilizacija su zauvjek izgubljene. Srednjovjekovni gradovi su bili izdignuti na uzvišenjima, zbog odbrane od neprijatelja, oivičeni velikim zidovima, rovovima ispunjenim vodom itd. Šansa za kreiranje vrtova u ovo vrijeme bila je nemoguća zbog oskudnog i siromašnog stanovništva i načina života u tadašnjem vremenu. Vrtovi su činili malu i oskudn formu, u kojem je najčešće bilo zasađeno voće. Vrtovi su bili mali, građeni uglavnom pored manastira i služili su u svrhu molitve. Iz tih razloga bili su nedekorativni jer se težilo ka smirenosti i skromnosti.

Srednjovjekovni vrt

Nešto bogatije vrtove gradili su Arapi. Njihov vrt bio je kvadratnog ili pravougaonog oblika uz prisustvo vode, bazena i vodoskoka. U njemu su sadili takođe voće. 

Arapski vrt

Na teritoriji Španije, u srednjem vijeku, veliki uticaj na vrtove imali su Mavari. Stvoren je poseban stil kojeg su činila tri elementa: voda, boja i miris. Prostor vrta je bio zatvorenog tipa podjeljen na kvadrate i pravougaonike. Voda, kao simbol Mavarskih vrtova javljala se u različitim oblicima: prelivala je određene forme u vrtu, zatim, u jakim mlazevima iz fontana ili se  pomoću vodoskoka raspršivala. Zidovi fontana su bili bogato ukrašeni emajliranom kermikom od sitnih raznobojnih pločica. Mirs, kao treći element bio je veoma zastupljen u vrtu i sačinjavao je: limun, ruzmarin, mimozu, ružu, jasmin, zumbul, lavandu. Čuveni vrtovi tog doba su Alhambra u Granadi i Alkazar u Sevilji. 

Vrt Alhambra u Granadi
Ovo su tvorevine i postignuća koje i danas inspirišu mnoge dizajnere.

Нема коментара:

Постави коментар