среда, 26. октобар 2016.

Vrtovi najstarijih civilizacija : egipaski, vavilonski, grčki i rimski vrtovi

Vrtovi najstarijih civilizacija su: egiptski, vavilonski, grčki, rimski, kineski i japanski vrtovi. Oni su se po svojoj formi, elementima, unutrašnjoj strukturi, političkom uređenju, kulturi znatno razlikovali jedni od drugih. 

1.1. Egipatski vrtovi

Glavna forma egipatskih vrtova bila je simetrija. Svi elementi vrta, kao i biljke trebali su da budu u simetriji. To su vrtovi koi su sačinjavali mnogobrojno drveće: kedrove, pinjole, masline, smokve, čemprese itd. 


Egipatski vrtovi 
 1.2. Vavilonski vrtovi

Glavna odlika gradnje vavilonskih vrtova bila je ta da se rade po tersama, na tadašnjim objektima, sa dodacima vodenih jezerca ili bez, u svrhu navodnjavanja biljka. Vavilonski vrtovi su izgledali veoma graciozno u tadašnjem vremenu.


Vavilonski vrt
1.3. Vrtovi antičke Grčke

Vrtovi u antičkoj Grčkoj bili su pravilnog oblika, ukrašeni stubovima, skulpturama, paviljonima, pergolma, raznim božanstvima, oltarima. Funkcija grčkih vrtova bila je za besjedništva, šetanje i u svrhu rekreacije. Hipokrat, tadašnji poznavalac dendroloških formi i cvjetnih vrsta, ukrašavao je vrtove: jelama, čempresima, javorom, maslinama, perunikama, narcisima. Ono čega u grčkim vrtovima nije bilo jeste vinova loza i zbog toga se smatrao nepotpunim. 


Vrt antičke Grčke

1.4. Rimski vrtovi 

U starom Rimu se pruzala velika pažnja održavanju i njegovanju vrtova. Plinije Mlađi je opisivao vrtove u Epistolama. U rimskim vrtovima bila je usavršena tehnika orezivanja pri čemu su se postizali određeni geometrijski oblici, zatim, bila je postignuta savršena usklađenost između vrta i objekata, što dokazuju iskopine u Pompejima i Herkulanumu, Rimski vrtovi su odisali skupocjenim vrtnim objektima koji su odavali izgled i utisak raskoši i bogatstva. Savršena usklađenost i povezanost vrta sa objektom za stanovanje jeste Patricijska vila, Pompeji i Hadrijanov vrt, Herkulanum. 

Patricijska vila iz Pompeja


Hadrijanova vila u Herkulanumu

Нема коментара:

Постави коментар