среда, 26. октобар 2016.

Estetski elementi u pejzažnom projektovanju

Da bi sve komponente jedne pejzažne kompozicije bile skladne trebamo poštovati određena pravila. Najbitnije je da pri komponovanju jednog vrta postignemo potpun sklad prostora i biljaka u njemu. 

Jedna od bitnih stavki pri uređenju protora je kompozicija. Šta predstavlja kompozicija? To označava jedno spajanje, sjedinjavanje nekih različitosti u jednu cjelinu bez nekih velikih oscilacija koje bi doprinjele osjećaju nelagode u samom prostoru i da prostor trebamo organizovati na jedan harmoničan način. Prvenstveno je potrebno odrediti glavne i periferne centre vrta, zatim uspostaviti njihovo uzajamno slaganje kako vrtno-arhitektonskih elemeata tako i samih zasađenih biljaka i dendroloških formi u vrtu. 

Pejzažna kompozicija u vrtu moze da bude: prostorna i kompozicija u ravni. Na slici 1. je prikazana prostorna pejzažna kompozicija koja se formira od reljefnih oblika terena, raznh oblika i veličina zasađenih formi u vrtu te skulpturnih elemenata koji zajedno čine jednu cjelinu. 

Prostorna pejzažna kompozicija


Kompozicija u ravni je nešto drugačija. Ona sačinjava ravne površine ispresjecane stazam, cvjetne i travnate površine, platoe. Formirana je na nivou zemlje, ukrašene cvijećem ili niskim šibljem. 

Kompozicija u ravni



Ove dvije kompozicije se uzajamno nadopunjuju, mogu se praktikovati i u jednom arhitektonskom rješenju a može i svaka pojededinačno. To zavisi od samog projektanta a takođe i namjene zelene površine i toga šta nam je glavni cilj i šta se želi postići uređenjem tog prostora. 
Kompozicija u ravni se obično uotrebljava za parkovska uređenja parcela, negdje gdje želimo da naznačimo otvorene vizure samog uređenja, dok je prostorna pejzažna kompozicija više prilagodljiva nekim intimnijim prostorima, prostorima privatnog vrta. 



Нема коментара:

Постави коментар