среда, 26. октобар 2016.

Arhitektonski elementi vrta - stepenice i ograde

Stepenice

Osnovna funkcija stepenica je da savladaju visinsku razliku tj. da povežu dva nivoa terena. To nije jedina funkcija. Rade se još i iz estetskih razloga, jer lijepo izgledaju pogotovo ako su one u vrtu dominantne tj. da uz njih zasadimo biljke u vrtu. 

Kamene stepenice u vrtu


Materijali od kojih stepenice mogu da budu izgrađene su mnogobrojne i to uglavnom zavisi od terase, prilaza kući itd. Trebalo bi da budu od istih ili sličnih materijala da ne bismo uružnjavali izgled kuće i dvorišla te da ne bi dobili neuglednu kompoziciju vrta. Oblik stepenica može da bude različit, u zavisnosti od položaja vrta. Mogu biti pravilnih oblika ali i kružne i polukružne. Bez obzira od kojeg su materijala napravljene, one će ljepše izgledati ako ih uokvirimo cvijećem različitih boja i visina. 

Na slikama je prikazan izgled stepenica u vrtu od različitih materijala. Možda vam se baš jedna od ovih primjera svidi za vaš vrt. 

Stepenice od betona
Jednostavan izgled od drveta u kombinaciji sa šljunkom
Rustikala izgled - stepenice od kamena


Ograde i kapije 

Kao i stepenicte, ograda je jako bitna stavka pri izgradnji vrta. Ona ne samo da ograđuje parcelu privatne kuće (kao kod mnogih), već može da izgleda jako dekorativno i sam vrt i predvrt učini još ljepšim. Takođe, postoje visoke ograde čija je svrha da potpuno izoluju vrt od radoznalih pogleda komšija i prolaznika. Često, radi pretjeranog ograđivanja, prostor vrta djeluje skučenije sa čim možemo samo izazvati osjećaj klaustrofobije (strah od malog prostora). Da bismo postigli određen osjećaj privatnosti potrebno je da uspostavimo vizuelnu barijeru. To su niske ograde koje u kombinaciji sa niskim grmljem izgledaju jako lijepo. Umjesto ograde takođe, možemo upotrijebiti živu ogradu koja isto tako djeluje jako dekorativno. Materijali od kojih se proizvode ograde su uglavnom od metala i drveta i sa kombinacijom žive vegetacije, koje vrtu daju poseban izgled. Ograde su dobra podloga za puzavice, npr ruže, bršljen. Dosta su pogodne jer idu u visinu i ne zauzimaju mnogo prostor u vrtu. 
Prednost drvenih ograda u odnosu na metalne je taj što ljepše i prirodnije izgedaju ali imaju manji vijek trajanja u odnosu na metalne. Najotpornije vrste drveta su hrast i ariš pa ako se ipak odlučite za ovu vrstu ograde najpogodnije bi bilo da je ona izrađena od ove dvije vrste drveta. Još se mogu koristiti bor, smrča, jela, bagrem. Međutim, izbor ograde se vrši u odnosu na kuću - ako nam je kuća modernog izgleda, kako bi se to još reklo hladnijeg izgleda izradićemo metalne a ako je kuća od drvene konstrucije ili u izgradnji ima drveta najbolje bi bilo da upotrijebimo drvenu ogradu. Kao što sa navela u predhodnim postovima, jako je bitno pratiti i ukombinovati stilove i materijale sa kućom da ne bismo dobili nesklad a samim tim i ne tako lijep izgled našeg vrta. 

Drvena ograda ukrašena cvijećem
Drvena visoka ograda obrasla penjačicama
Vrt oivičen živom ogradom u kombinaciji sa drvetom

Metalne ograde mogu izgledati kitnjasto ili otmjeno. Najčešće se koriste za prednji dio vrta. Da bi se umekšala grubost metalne ograde ona se najčešće radi u kombinaciji sa cvijćem i puzavicama: Hedera, Pathenocissus, Lonicera ili živim ogradama Thuja, Chamaecyparis, Evonymus, Ligustrum, Berberis idr. 

Metalna ograda sa cvijećem




Нема коментара:

Постави коментар