среда, 26. октобар 2016.

Arhitektonska kompozicija vrta

Vrt u arhitektonskom pogledu predstavlja veoma složenu kompoziciju spoljašnjeg prostora određenog oblika, veličina te same unutrašnje kompozicije vrta sa ukrasnim biljkama i određenim elementima. Vrt predstavlja kombinaciju prirodnih i vještačkih elemenata, zajedno sa kućom i okućnicom. 

Vrt kao prostor treba da služi prvenstveno za odmor te za neke druge aktivnosti. Treba da bude produžetak kući, estetski uređen, praktičan za korišćenje te najbitnije da služi za odmor. 

Svaki vrt može i treba da sadrži:
  •  staze i platoe za odmaranje, 
  •  biljni materijal zbog kojeg se u vrtu osjećamo posebno, 
  •  vodene površine su takođe bitne u vrtu,
  •  vještački formirane vodene površine (fontane, kaskade, vještački potoci),
  •  vrtno-ahitektonski elementi ( stepenice, zidovi, ograde, česme, bunari, pergole, trejaži),
  •  mobilijar (klupe, oprema za sport i rekreaciju, korpe).

U novije vrijeme pojam stanovanja ne znači samo boraviti u zatvorenom prostoru, nego naprotiv boravak i na otvorenom prostoru koji će vaš život učiniti zanimljivijim. U današnje vrijeme, koje je veoma užurbano i stresno, neophodno je imati vrt, koji pored rekreativne i fizičke funkcije značajno utiče na psihu čovjeka te na taj način usluži upravo za relaksaciju. 

Svako može da uredi vrt na svoj način. Za to je potrebno ispunjavanje nekih osnovnih standarda, ne u smislu zato što je to pravilno nego iz razloga da se čovjek u njemu osjeća prijatno i ugodno. Vrtovi manje kvadrature bi se trebali uređivati sa što manje vrtnih elemenata i biljaka dok je u većim vrtovima dozvoljeno upotrebljavati više mašte. Svaki koncept oblikovanja prostora mora biti funkcionalan. Manje vrtove ne bi trebalo pretrpavati različitim formama i stukturama jer bi se izgubila smisao prostora za odmor. Takođe, o vrtu se treba razmišljati kao o proširenju životnog prostora, tako da kuća i enterijer bi trebali biti povezani sa dizajnom vrta, da nema nekih velikih oscilacija u dizajnu. Ako je kuća ureađena od betona, cigle ili takvih materijala vrt bi trebao sačinjavati elemente betona, staze, kamen (dosta sive boje bi trebalo biti u vrtu), dok se sa kućama od prirodnih materijala npr. drvo ne bi slagale staze od betona većod šljunka, cigle, da ima dosta travnate površine u vrtu, moguće postojanje i jezera nepravilog oblika. Sve je to potrebno da bi se postigao savršen sklad između kuće i vrta. 
U narednom tekstu pričaćemo o istoriji postojanja vrtova te načinima uređenja vrtova starih civilizacija. Da bi smo uredili vrt poželjno je poznavati i istorijski segment uređenja vrtova, posebne forme i načine uređenja koje su se koristile kod starih civilizacija Persijanaca, Sumeraca, Kineza, Vavilonaca, Egipćana.... 


Нема коментара:

Постави коментар