понедељак, 31. октобар 2016.

Biljni materijal i njegove funkcije u vrtu


Biljni materijal je od izuzetne važnosti za uređenje vrta. Sa reljefom i objektima, biljni materijal predstavlja važnu komponentu kojim popunjavamo prazan prostor u vrtu. Vrt ima 4 funkcije, pored svojih vizuelnih i estetskih karakteristika on ima ulogu i pročišćavanja vazduha. Za uređenje jednog prostora, u pejzažnoj arhitekturi, počinje se od pokrivača zemljišta, dendroloških formi, ukrasnog grmlja, cvijeća pa i korišćenja ljekovitog bilja. Da bi se uredio jedan prostor, potrebno je poznavati zelenu vegetaciju, njihove oblike, boje, visine, kako bi sve to mogli ukomponovati. Takođe, potrebno je poznavati staništa na kojima date biljke uspjevaju, jer ne mogu sve biljke uspjevati na terenu kojeg smo mi odredili. 
Kategorije osnovnh funkcija biljaka u vrtu mogu se svrstati u 4 grupe:
  • arhitektonske, 
  • tehničke,
  • mikroklimatske,
  • estetske.

Kada kažemo arhitektonska funkcija, mislimo na organizovanje prostora, maskiranje nepoželjnih djelova (loš izgled fasade), obezbjeđenje privatnosti.

Tehničke funkcije podrazumjevaju sprečavanje odsjaj svjetala od automobila, ublažava buku, sprečavaju stepen erozije.

Mikroklimatske funkcije biljnog materijala ublažavaju strujanje vazduha, ublažavaju temperaturu vlažnost vazduha, 

Estetska funkcija stvara neutralnu pozadinu, upotpunjuje vizuru, radi na potenciranju određenjih tačaka u vrtu. 

Arhitektonski stil - privatost u vrtu
Tehnička funkcija u vrtu - sprečavanje erozije
Mikroklimatska funkcija - zasjena vrta
Estetska fnkcija - određene tačke u vrtu

среда, 26. октобар 2016.

Other element*s in the garden - ostali elementu u vrtu

Skulpture

Skulpture u vrtu trebaju da budu uočljive, atraktivne i da se uklapaju u stil vrta. One mogu a i ne moraju da dominiraju u vrtu. Treba ih staviti tako da su vidljive iz svih uglova vrta. Treba izbjegavati postavljanje skulpture u centru vrta sem u onim u geometrijskom obliku. Skulptura u vrtu pripada visokoj arhitekturi tako da je potrebno postavljati više figure, male su neuočljive i samo vizuelno smanjuju prostor. Skulptura se može postaviti u bilo koju zonu vrta - predvrt, zona za odmor ili u neke uglove vrta. 
Sem skulptura, vrt možemo ukrasiti žardinjerama, raznim vazama od kamena ili terakote idr. Materijali od kojih skulpture mogu biti napravljenu su različiti, na primjer od betona, kamena, drveta, stakla idr. 

Betonska skulptura u vrtu
Geometrijski stil vrta - skulptura u sredini
Betonska skulptura u vrtu



Vrtni namještaj 

Vrtni namještaj predstavlja jednu od posljednjih faza uređenja prostora. Pod tim se podrazumijevaju razni oblici stolova i stolica, ležaljki, klupa i suncobrana. On mora biti odgovarajući i u skladu sa kućom i stilom. Treba bojom i materijalom da odgovara okruženju a u isto vrijeme da bude udoban. Može da bude od različitih materijala. Namještaj u vrtu može da bude smješten tokom čitave godine ili u određenom godišnjem dobu. Čvrsti materijali bakar, čelik, beton, cigla, mogu da budu u vrtu tokom zime a drvo, plastika i ostali materijali ne mogu. Postoji mogućnost ugradnje namještaja u vrtu npr. od kamena, koji je fiksan. Ovaj namještaj se još radi zbog nedostatka prostora u vrtu. 

Namještaj od drveta je pogodan i može se prilagoditi raznim stilovima. Drvo se odlično uklapa u neformalni izgled vrta dok oni od metala i plastike izgledaju bolje u urbanom okruženju. 

Vrtni namještaj od drveta
Kombinovni stil - kamen i drvo 
Ugradbeni kameni vrtni namještaj 

Žardinjere

Žardinjere u vrtu imaju više funkcija. Mogu da služe za sadnju dekorativnog bilja te da riješe problem ograđivanja terase, regulisanja manjih visinskih razlika, mogu da budu ukras završnici zida. Materijali od kojih se izrađuju su: beton, opeka, drvo, kamen. 

Betonske žardinjere sa zelenom vegetacijom u vrtu
Žardinjera kao ukras završnici zida


Još jedan način uređenja vrta su velike saksije i posude. Posude trebaju da budu u skladu sa vrtom kao i materijali od kojih su izrađeni. To su obično isti materijali kao za izradu žardinjera. 

Ukrasne saksije u vrtu

Još jedan od elemenata u vrtu su i otvorena ognjišta koja imaju dvije funkcije, dekorativnu i za pravljenje roštilja. Mogu se postavljati samostalno ili uz zid, blizu mjesta gdje je stacioniran vrtni namještaj. Mogu da budu izrađena od kamena, betona, cigle - od čvrstih materijala jer budu u vrtu tokom čitave godine. 

Kameno ognjište u vrtu
Ozidano kameno nisko ognjište u vrtu

Osvjetljenje u vrtu

Osvjetljenje u vrtu sve više dobija na značaju. Ono nam omogućava da noću  uživamo u vrtu. Takođe, nam omogućava sasvim drugačije vizuelne kvalitete i potpuno drugačiji doživljaj u vrtu nego danju. Omogućava nam praktičnu funkciju a i onu romantičnu. Svjetiljke imaju ulogu ukrasa pa je bitno postaviti ih na odgovarajuća mjesta. Možemo da osvjetlimo čitav prostor ili staze, terasu, vodene površine, žardinjere i stepenice. Takođe, možemo osvijetliti krošnje drveća. 

Osvjetljenje drveta 
Osvjetljenje vrta
Osvjetljenje jezerca sa fontanom
Osvjetljenje vrta 


Osvjetljenje stepenica

Water parts in the garden - vodene površine u vrtu

Voda u životu čovjeka ima veliki značaj a zauzima značajno mjesto pri formiranju kompozicije vrta. Ona oplemenjuje svaki prostor, dajući mu vedrinu i živost svojim prelivanjem i prskanjem.Takođe, jezerca u vrtu daju smirenost vrtu koja nam je potrebna. 
Možemo reći da voda u vrtu može biti: 
  • statičnog izgleda (jezerca, bazeni),
  • dinamičnog izgleda (fontane, potočići).

Voda ima dominantan izgled u vrtu, stoga ako se nalazi baš u vašem vrtu, sve ostale komponente trebale bi se potčiniti ovom dijelu. Ona treba da bude u centru kompozicije a sve ostale bi trebale da čine pozadine. Vrt možemo još urediti česmama iz kojih curi mlaz vode, fontanama i dr. 

Neke od ideja pri izradi vodenih površina: podizanje manjeg jezerca koje služi za sadnju barskih biljaka (ovdje je dominannu ulogu imaju i voda i zelena vegetacija), vodoskok (može se postaviti blizu terase (da bi se mogao čuti šum vode, što znatno doprinosi relaksaciji), različiti oblici i veličine fontana koje takođe djeluju opuštajuće a i dekorativno u isto vrijeme, česme (koje imaju i funkcionlnu svrhu), bazeni, npr. dva manja na dva različita nivoa, pa bi se akcenat uređenja dao na momentu prelivanja vode iz jednog u drugi. 
Vodopadi i vještačka jezerca se rade od vodonepropusnog materijala, da bi gubitke vode sveli na minimum. Beton je jedan od materijala za izradu, ali se koristi i PVC folija. 
Ako pravimo betonski bazen, po ivicama se može poređati kamen kao dekoracija te zasaditi razno cvijeće i vodene biljke. 

Jezerce sa biljkama u vrtu
Jezerce u vrtu



Neki od primjeraka cvijeća za vaš vrt. 
Nymphaea alba - lotus
Nelumbo nucifera - indijski lotus
Water Lilies - vodeni ljiljan
 Ceratophyllim submersum - mekana vošćika
Liverworts


Typhia latifolia- rogoz

U visoke vodene biljke spadaju: rogoz, jedna od najljepših vodenih biljaka. Njegov savršen izgled pristajao bi svakom vrtu. Još neke vrste koje su pogodne za sadnju u vodi i oko vode su: vodeni zumbul, ciperus, dragušac, lamium (kopriva), vodena kala, cabomba, pampas trava itd. 

Elementi niskogradnje u vrtu

Kada kažemo elementi niskogradnje, pod tim podrazumjevamo staze i platoe i vodene površine u vrtu. Staza čini sastavni dio nekog vrta dok se vodena površina može a i ne mora nalaziti u vrtu. To sve zavisi od želja i mogućnosti osoba koje žele vrt. 

Staze i platoi

Da se ne bi pravile nepotrebne staze u vrtu te samim tim nepotrebna oštećenja (pogotovo kad je kiša), pristupa se izgradnji staza i platoa. Uz pomoć njih, objedinjujemo prostor u jednu cjelinu, koji se može koristiti bez obzira na vremenske uslove. Stazama se spajaju različite tačke u vrtu i kreiraju pokreti i putanje u vrtu. Staza kojom se prilazi kući treba da bude širine do 150cm, taman da se dvie osobe mogu mimoići, dok staze iza vrta, koje se ne upotrebljavaju bas često, možemo raditi 50-60cm širine. Stazama povezujemo različite zone u vrtu (o zonama smo pričali u nekim od mojih prethodih postova), i one mogu biti krivudave i pravolinijskog oblika. Krivudave staze izgledaju prirodnije u odnosu na pravolinijske. Materijali od kojih se izrađuju staze su: beton, kamene ili betonske ploče, opeka, drvo, kombinacija pomenutih materijala. Uvijek jedna vrsta materijala treba da dominira što znači da ako se na fasadi kuće pojavljuje opeka, bilo bi poželjno da i staze budu izrađene od opeke.
Kamene ploče imaju veliku primjenu u vrtovima. Postoji veliki izbor vrste kamena od kojeg se rade kamene ploče u vrtu: pješcar (roze i siv), granit (siv, zelenkast) idr. Najbolje je upotrijebiti prirodno lomljene hrapave ploče sa neravnom gornjom površinom, kako pri vlažnom vremenu ne bi došlo do klizanja.

Staza od prirodno lomljenog kamena
Staza od betonskih ploča


Staze ne moramo raditi samo od jednog materijala već možemo praviti kumbinaciju npr. kamene ploče i šljunak. Šljunak ima višestruku ulogu u ovom slučaju a to je da predstavlja dobru podlogu za rast nekih biljaka: dekorativnih trava, niskog žbunja, perena i lukovica. Takođe, da bi se umekšao izgled staze, pogotovo onih od betona, sadimo biljke po ivici staze (može i sa obe strane staze). To možemo raditi vrstama Thimus sp., Alissum dp., Iberis sp. idr.


Thimus sp. 
Alyssum sp.  
Iberis sp.

Još neki od primjera uređenja vrta npr. kombinacijom cigle i šljunka, koje vrtu daju rustikalan izgled. 

Kombinacija opeke i šljunka
Staza od opeke oivičena ukrasnim biljem

Platoi  

Osim staza, vrt možemo urediti drvenim podlogama, platoima, koji jako lijepo izgledaju u vrtu te mu daju posebnu notu topline. To je najlakši način za prevazilaženje denivelacije terena, bez ravnanja zemljišta, a ni oticanje vode nije problem jer se sliva kroz otvore. Mane su mu što je skup te se mora redovno održavati jer je drvo podložno propadanju. Da bi smanjili stepen propadanja, pod mora biti odignut od zemlje da bi vazduh mogao da struji. Dovoljno ga je postaviti na visinu od 5 cm.

Uputa za izgradnju drvenih platoa: 
Daske se postavljaju na drvene ramove 5x5cm a one se polažu na sloj pijeska, koji je nešto krupnije granulacije od onog za uređenje vrta. Iznad pijeska se postavi polietilenska folija koja služi da zaštiti drvo od vlage, sa donje strane i spriječi rast korova.

Plato od drvenih talpi
Drveni plato u kombinaciji sa biljem (ruzmarinom)

Arhitektonski elementi vrta - pergole, paviljoni i pregrade

Pergole 

Ovi vrtni elementi potiču još iz doba romantizma. U savremenim vrtovima se nije izgubio taj izgled u potpunosti s tim da se u modernom vremenu pergole smatraju praktičnim. Šta je pergola? Pergola je konstrukcija u vrtu, koja podsjeća na prostoriju čija je osnovna funkcija da pravi prirodnu zasjenu. Kada kažem prirodna to znači da je konstrukcija obrasla zelenom vegetacijom (penjačicama i puzavicama i naravno poznatom biljkom od davnina a to je vinova loza (Vitis Vinifera). Najvažnije je da izgled pergole odgovara izgledu vrta. Materijal pergole biramo po uzoru od kojeg je kuća napravljena. Pergola je izražajan element vertikalne strukture koji raščlanjuje prostor. Taj prostor čovjeku služi za odmor.

Pergole se mogu podjeliti na dva osnovna tipa: 
  • duge i uske - poput hodnika,
  • oni koji služe da istaknu određenu vizuru - tada se nalaze nad stazom. 
Tip pergole koji se najčešće koristi je onaj koji se jednim dijelom oslanja na kuću a drugim dijelom na sopstvenu konstrukciju. Pergole mogu da budu izgrađene od drveta ali i od metalnih konstrukcija. Ja bih prije izabrala drvenu konstrukciju jer se ona bolje slaže sa biljkama te cijela konstrukcija zadržava prirodan izgled. 
Pergola može biti izgrđena i od kamena, zatim kombincijom materijala, npr. betonski stubovi a drvena gornja konstrukcija. To sve zavisi od izgleda kuće te želje onih koji posjeduju vrt. Dužina pergole ne bi trebala biti manja od 3m a visina obično dolazi do 2.2-2.8m. 

Betonska pergola sa zelenom vegetacijom
Drvena pergola van sklopa kuće
Metalna pergola sa zelenom vegetacijom


Paviljoni 

Za razliku od pergola koji predstavljaju produžetak kući paviljoni se postavljaju zasebno u vrtu. Takođe, služe za odmor i prijatno druženje sa prijateljima. Mogu biti izgrađeni od različitog materijala, otvorenog ili zatvorenog tipa, sa zelenilom ili bez njega. Glavna razlika paviljona u odnosu na pergolu je ta što su paviljoni potpuno nadkriveni tako da možemo sjediti u njima i za vrijeme kiše. 

Paviljon - metalna konstrukcija

Paviljon - drvena konstrukcija

Paviljon kružnog oblika - metalna konstrukcija

Pregrade

Pregrade ili zakloni imaju funkciju obezbjeđivanja intimnosti u vtru. Takođe, može da spriječe dejstvo vjetra. Jako lijepo izgledaju i u kombinaciji sa zelenom vegetacijum, djeluju veoma dekorativno u vrtu. Najčešći materijali od kojih se izrađuju pregrade su : drvo, panel ploče, bambus idr. Pregrade od zelene vegetacije najčešće se kombinuju sa ružama a mogu i sa ostalim penjačicama i puzavicama. Takođe, izgled pregrade možemo upotpuniti sa niskim žbunjem i perenama (u nekim od narednih postova pričaćemo o zelenoj vegetacija, vrstama cvijeća i grmlja pogodnih za vrt). Visina pregrade je proizvoljna. 

Drvena pregrada sa zelenom vegetacijom


Pregrada u vrtu sa zelenom vegetacijom 

Arhitektonski elementi vrta - stepenice i ograde

Stepenice

Osnovna funkcija stepenica je da savladaju visinsku razliku tj. da povežu dva nivoa terena. To nije jedina funkcija. Rade se još i iz estetskih razloga, jer lijepo izgledaju pogotovo ako su one u vrtu dominantne tj. da uz njih zasadimo biljke u vrtu. 

Kamene stepenice u vrtu


Materijali od kojih stepenice mogu da budu izgrađene su mnogobrojne i to uglavnom zavisi od terase, prilaza kući itd. Trebalo bi da budu od istih ili sličnih materijala da ne bismo uružnjavali izgled kuće i dvorišla te da ne bi dobili neuglednu kompoziciju vrta. Oblik stepenica može da bude različit, u zavisnosti od položaja vrta. Mogu biti pravilnih oblika ali i kružne i polukružne. Bez obzira od kojeg su materijala napravljene, one će ljepše izgledati ako ih uokvirimo cvijećem različitih boja i visina. 

Na slikama je prikazan izgled stepenica u vrtu od različitih materijala. Možda vam se baš jedna od ovih primjera svidi za vaš vrt. 

Stepenice od betona
Jednostavan izgled od drveta u kombinaciji sa šljunkom
Rustikala izgled - stepenice od kamena


Ograde i kapije 

Kao i stepenicte, ograda je jako bitna stavka pri izgradnji vrta. Ona ne samo da ograđuje parcelu privatne kuće (kao kod mnogih), već može da izgleda jako dekorativno i sam vrt i predvrt učini još ljepšim. Takođe, postoje visoke ograde čija je svrha da potpuno izoluju vrt od radoznalih pogleda komšija i prolaznika. Često, radi pretjeranog ograđivanja, prostor vrta djeluje skučenije sa čim možemo samo izazvati osjećaj klaustrofobije (strah od malog prostora). Da bismo postigli određen osjećaj privatnosti potrebno je da uspostavimo vizuelnu barijeru. To su niske ograde koje u kombinaciji sa niskim grmljem izgledaju jako lijepo. Umjesto ograde takođe, možemo upotrijebiti živu ogradu koja isto tako djeluje jako dekorativno. Materijali od kojih se proizvode ograde su uglavnom od metala i drveta i sa kombinacijom žive vegetacije, koje vrtu daju poseban izgled. Ograde su dobra podloga za puzavice, npr ruže, bršljen. Dosta su pogodne jer idu u visinu i ne zauzimaju mnogo prostor u vrtu. 
Prednost drvenih ograda u odnosu na metalne je taj što ljepše i prirodnije izgedaju ali imaju manji vijek trajanja u odnosu na metalne. Najotpornije vrste drveta su hrast i ariš pa ako se ipak odlučite za ovu vrstu ograde najpogodnije bi bilo da je ona izrađena od ove dvije vrste drveta. Još se mogu koristiti bor, smrča, jela, bagrem. Međutim, izbor ograde se vrši u odnosu na kuću - ako nam je kuća modernog izgleda, kako bi se to još reklo hladnijeg izgleda izradićemo metalne a ako je kuća od drvene konstrucije ili u izgradnji ima drveta najbolje bi bilo da upotrijebimo drvenu ogradu. Kao što sa navela u predhodnim postovima, jako je bitno pratiti i ukombinovati stilove i materijale sa kućom da ne bismo dobili nesklad a samim tim i ne tako lijep izgled našeg vrta. 

Drvena ograda ukrašena cvijećem
Drvena visoka ograda obrasla penjačicama
Vrt oivičen živom ogradom u kombinaciji sa drvetom

Metalne ograde mogu izgledati kitnjasto ili otmjeno. Najčešće se koriste za prednji dio vrta. Da bi se umekšala grubost metalne ograde ona se najčešće radi u kombinaciji sa cvijćem i puzavicama: Hedera, Pathenocissus, Lonicera ili živim ogradama Thuja, Chamaecyparis, Evonymus, Ligustrum, Berberis idr. 

Metalna ograda sa cvijećem